Sometimes we want to find out the duration of an activity.We have the right to calculate the term or time elapsed if we understand the starting andfinishing time. For example, if the bus starts at 9:00 a.m. And reaches theschool at 9:30 a.m. The time taken by the bus come reach school is 09:00 – 09:30which is equal to 30 minutes. So, the institution bus take away 30 minutes to reach theschool.

You are watching: How many minutes have elapsed between 1:30 pm and 4:45 pm


Let us think about some much more examples including calculation ofduration of an activity.

1. Discover the elapsed time from 8:00 a.m. Come 7:30 p.m.

Solution:

Time distinction from 8:00 a.m. Come 12:00 noon = 4 hours

Time distinction from 12:00 noon to 7:30 p.m. = 7 hrs 30minutes

Total time elapsed = 11 hours 30 minutes.

2. Find the elapsed time from 1350 hrs to 2200 hours.

Solution:

2200 hrs - 1350 hours

                      Hours          Minutes

                        2 2                0 0

                     - 1 3                 5 0     

                          8                 1 0     

Therefore, time elapsed = 8 hrs 10 minutes.

3. What time would certainly it be 4 hours 20 minutes after 7:10 a.m.?

Solution:

7:10 a.m. = 0710 hours

                      Hours          Minutes

                          7               1 0

                      +  4                2 0     

                        1 1                3 0     

Therefore, time after 4 hours 20 minutes will certainly be 11:30 a.m.

Questions and also Answers on Elapsed Time:

1. Finish the table based on Elapsed Time:


S.No.

Starting Time

Duration

Finishing Time

(i)

11:25 a.m. 

__________

3:40 p.m.

(ii)

__________

5 hours 25 minutes

9:20 p.m.

(iii)

1359 hours

__________

9:19 p.m.

(iv)

8:27 a.m.

30 minutes

__________

(v)

12 a.m.

__________

3:03 a.m.


*

Answer:

(i) 4 hours 15 minutes

(ii) 3:55 p.m.

(iii) 7 hrs 10 minutes

(iv) 8:57 a.m.

(v) 3 hrs 3 minutes

2. If it"s 7:21 p.m. now, what time will certainly it it is in in 12 hours?

6:21 p.m.

8:41 p.m.

7:33 p.m.

7:21 a.m.

Answer: 7:21 a.m.

3. If it"s 5:00 p.m. Now, what time will it be in 30 minutes?

6:30 p.m.

5:30 a.m.

5:30 p.m.

7:30 p.m.

Answer: 5:30 p.m.

4. If it"s 4:40 p.m. now, what time will it it is in in 30 minutes?

6:10 p.m.

5:10 p.m.

5:20 p.m.

5:00 a.m.

Answer: 5:10 p.m.

5. If it"s 4:21 p.m. now, what time will certainly it be in 12 hours?

6:21 a.m.

8:41 p.m.

4:33 p.m.

4:21 a.m.

Answer: 4:21 a.m.

6. If it"s 4:21 p.m. now, what time will certainly it be in 2 hours?

7:21 p.m.

6:21 p.m.

4:23 a.m.

4:41 p.m.

Answer: 6:21 p.m.

7. If it"s 5:25 p.m. now, what time will certainly it it is in in 8 hours and 35 minutes?

12:00 a.m.

2:00 a.m.

12:55 p.m.

1:55 a.m.

Answer: 2:00 a.m.

8. If it"s 5:25 p.m. now, what time will certainly it it is in in 3 hours and also 30 minutes?

9:25 p.m.

8:55 p.m.

8:25 a.m.

8:00 p.m.

See more: What Is The Chemical Formula For The Base Cesium Hydroxide? Cesium Hydroxide

Answer: 8:55 p.m.

9. If a train ride starts at 4:00 p.m. and ends at 7:00 a.m., how long is the train ride?

17 hours

12 hours

2 hours

15 hours

Answer: 15 hours

10. If a movie beginning at 7:00 p.m. and ends at 11:00 p.m., how long is the movie?

3 hours

100 minutes

2 minutes

4 hours

Answer: 4 hours

11. If a beat starts at 6:00 p.m. and end at 9:30 p.m., how long is the play?